The Great Wave

Location
Aural-Aid HQ, Singapore

Product
Fabrix™ ML 27S

Consultant
Aural-Aid Pte Ltd

Main Contractor
G&H Renovation

Aural-Aid was founded in 2013 in Singapore at Playfair Road. In 2016, the startup relocated to Oxley Bizhub and constructed a 2-level glass facade office. Fabrix™ was nominated to be used for the curved ceiling.

The curved ceiling was inspired by Hokusai’s famous wood-block print, “The Great Wave off Kanagawa”. Fabrix™ ML27S (Mid Load, 27mm Height, Square Profile) was used to form three-dimensionally curved surfaces, to emulate the undulating tidal surface of the ocean waves.

The Great Wave
Aural-Aid HQ, Singapore
Simon Rocknathan

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

Singaplural 2019

Location
National Design Centre, Singapore

Product
Fabrix™ ML 53S

Architect
Takahashilim A+D

Acoustic Contractor
Aural-Aid Pte Ltd

SingaPlural 2019 draws on evolution in nature to inspire innovation in design. The theme “Unnatural Phenomena” explores the origins and evolutions of novel new design species, forged by unorthodox collaborations that challenge disciplinary boundaries. 

The acoustic sculpture is generated using mathematical principles underlying natural forms. Like a wavy coral reef, Enjoy the Silence is based on hyperbolic geometry; it grows exponentially outwards, creating excessive folds to increase surface area for sound absorption. An earth-friendly and sustainable acoustic substrate is inserted between colourful fabric—from the Fabrix paneling system—that skins the sculpture. The result is an experimental collaborative art work that marries striking design, acoustic performance, and innovation.

Köral
Singaplural 2019
TakahashiLim A+D x AntiCAD

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

Singapore Night Festival 2019

Location
Bras Basah, Singapore

Product
Fabrix™ ML 53S

Architect
Litewerkz

Symbiote was designed as a light installation that is slightly different, functioning both as an artistic piece and also an architectural one, providing photo taking opportunities in the form of a playpen for both the young and old alike. The geometry of Symbiote was generated digitally, where Voronoi spheres of different sizes were clustered together to create something organic and spatially diverse.

The random-looking nature of Symbiote meant that every single part of Symbiote’s assembly was unique, and the way these parts were created was through a system of generative members, where the Voronoi lines and the intersections were used as a starting point for designing the construction, where they controlled how each unique part looked like, identifiable through a comprehensively designed tagging system to simplify the assembly of over 2000 unique members to create Symbiote.

Symbiote
Singapore Night Festival 2019
LiteWerkz

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider